2017. feb 08.

Kávé a gyulladás ellen

írta: Topa Márton
Kávé a gyulladás ellen

kave.jpg

Lehet, hogy a kávé gyulladáscsökkentő hatású? Egy friss tanulmány szerint - amely a koffein immunsejtekre kifejtett hatásait vizsgálta – igen. A tudósok azonban vakarják a fejüket, ugyanis nem tudják, hogyan lehetséges ez.

Egy új tanulmány szerint - mely a koffein immunsejtekre kifejtett hatásait vizsgálta – a koffein képes lehet csökkenteni a gyulladást. Ez bár egy statisztikai tanulmány, de azok közé tartozik, melyek mélyrehatóan vizsgálják, hogy a koffein hogyan hathat az immunrendszerre. Az eredmények segíthetnek megmagyarázni, hogy a kávé hogyan segíthet elkerülni rengeteg betegséget a 2. típusú cukorbetegségtől kezdve a szív- és érrendszeri betegségeken át a demenciáig. Ha a koffein gyulladást csökkentő hatása beigazolódik, akkor azzal könnyebben meg tudjuk érteni az egyéb, egészségre gyakorolt hatásait is.

A koffein és az immunrendszer

Rengeteg tanulmány van, melyek összefüggést találtak a koffein, a kávé és az egészség között. Az egyik legújabb kutatás azon kevesek közé tartozik, mely egészen pontosan azt vizsgálta, hogy a koffein hogyan hat az immunrendszerre.

Már egy ideje ismert, hogy a koffein blokkolni tudja egy adenozinnak nevezett molekula hatását azzal, hogy csökkenti az agysejteken az adenozinreceptorok működését, így „ébresztve fel” minket. Viszont a Nature Medicine folyóiratban nemrégiben közzétett eredmények szerint, ha blokkoljuk az adenozint, azzal olyan különböző útvonalakat is blokkolunk, melyek gyulladásos molekulákat termelnek.

„Ez egy olyan dolog, amit rengeteg ember iszik – és minden bizonnyal szeretik is – és lehet, hogy még egy meglepetésszerű haszonnal is jár.” – mondta Mark Davis, a Stanford Egyetem professzora, aki a tanulmány vezető szerzője. Az egész egy öregedésről szóló tanulmánynak indult, melynek keretei között a Stanford Egyetem és a University of Bordeaux kutatói 114 ember génjeit vizsgálták. A kutatók nem magát a genetikai kódot vizsgálták, hanem hogy hány ember használt bizonyos specifikus géneket fehérjék előállítására.

Az idősebbek szervezete hajlamos több gyulladásos molekulát termelni

Azt találták, hogy a 60 és 89 közötti korosztályban hajlamos megnövekedni az immunmolekulák termelése. Ezt a jelenséget inflammaszómának nevezzük.

Rengeteg immunfehérje van a sejtek belsejében, melyek aktiválják az immunrendszer egyik legnagyobb fegyverét, az interleukin 1 bétát (IL-1B). Ez a molekula fontos a fertőzések elleni harcban, de ha a szervezetben túl sokáig túl sok van belőle jelen, az már összefüggésbe hozható olyan krónikus betegségekkel, mint a szívbetegségek, a rák vagy az Alzheimer-kór.

A kutatásban résztvevő idősebb emberek közül 12 fő szervezete sokkal több ilyen gyulladásos molekulát állított elő és 11 főé sokkal kevesebbet. Az utóbbiak egészségesebbek is voltak: alacsonyabb volt a vérnyomásuk, rugalmasabbak voltak az artériáik és sokkal több rokonuk élt több mint 90 évet. Sőt, alacsonyabb volt a DNS és RNS bomlástermékek szintje a vérükben, köztük az adenin és az adenozin, mely utóbbit egy cukorhoz kapcsolt adenin képez. Ezek a molekulák stimulálják az inflammaszómát, ezzel magyarázható, hogy ez utóbbi csoportot alacsonyabb „gyulladásos szint” jellemezte. Ezekkel a bomlástermékekkel kezelve a sejteket megnőtt azokban a gyulladásos molekulák termelése, és az így kezelt kísérleti egerekre jellemzőbb volt a nagyobb mértékű gyulladás és megnőtt a vérnyomásuk is.

A magasabb koffeinszint a vérben összefüggésben áll a kisebb mértékű gyulladással

És itt jön képbe a koffein! Ahogyan már volt róla szó, a koffein blokkolja az adenozin hatásait az agyban – így tart minket ébren, legalábbis a tudósok így vélik. A kutatók gyanították, hogy lehetséges az, hogy a koffein az adenin és az adenozin immunsejtekre kifejtett hatását is blokkolja, és így csökkenti azon képességüket, hogy gyulladást okozzanak.

Egy felmérés szerint azok az emberek, akik a kevésbé „gyulladásos” csoportba tartoznak, több koffein tartalmú italt fogyasztanak: például kávét, teát vagy más koffeines üdítőitalokat. Tény tehát, hogy a vér magasabb koffeinszintje összefüggésben áll a gyulladásos molekulák (pl. IL-1B) alacsonyabb képződési szintjével.

Amikor a tudósok adeninnel - vagy egyéb inflammaszóma-stimuláló hatású - molekulákkal kezeltek sejteket, azok a sejtek, melyek előzőleg koffeinnel lettek kezelve, jóval alacsonyabb szinten termeltek gyulladásos molekulákat, mint a többi sejt.

Bár a kutatók számára még nem teljesen világos, hogy a koffein pontosan hogyan csökkenti a gyulladást, s az eredmények még mindig nem elegek ahhoz, hogy így egészségügyi hatásokra hivatkozva külön ajánlják is a koffein fogyasztását, de mindenképpen jó hír ez azok számára, akik rég várták már eme csodálatos „ébresztőszer” egy újabb pozitív hatását.

Forrás: Rachel Becker (2017): Caffeine may be able to block inflammation, new research says // The Verge

Kép: flickr.com / Brandon

Szólj hozzá

kávé koffein egészség orvostudomány gyulladás Topa Marton