2016. sze 23.

Hány évesen vállaljak gyereket, hogy annyi legyen, ahányat szeretnék?

írta: Szebellédi Áron
Hány évesen vállaljak gyereket, hogy annyi legyen, ahányat szeretnék?

flickr: thomas_angermann

Kutatók létrehoztak egy modellt, amely segítségével képet kaphatunk arról, hány éves korra érdemes tervezni első gyermekünket ahhoz, hogy pontosan annyi gyerekünk szülessen, ahányat szeretnénk.

Az európai fiatalok két vagy több gyermeket szeretnének (átlagosan 2,2-t), ami nagyon jó. A teljes termékenységi arányszám optimális értéke ugyanis, ami a népesség fennmaradásához szükséges, 2,1 - vagyis egy nőnek átlagosan ennyi gyermeket kell szülnie ahhoz, hogy ne csökkenjen a népességszám. Más kérdés persze, hogy ez vajon realizálódik-e Európában. A számok szerint sajnos nem. A kezdetben vizionált családméret idővel jellemzően csökken, vagy bizonyos tényezők nem teszik lehetővé a gyermekvállalást.

Az egyik ilyen tényező az idő. Manapság az első gyermek vállalásának időpontja kitolódik. 2013-ban a nők átlagosan 28,7 éves korban vállalták első gyermeküket az EU 28 tagállamában. Ahogy haladunk előre a korban, úgy csökken annak az esélye, hogy a nők gyermeket, esetleg gyermekeket tudnak vállalni. Egy kutatócsoport arra tett kísérletet, hogy egy számítógépes modell segítségével meghatározza, mikor kell a pároknak első gyermeküket vállalni ahhoz, hogy a tervezett családméret ne csak álom, hanem valóság lehessen.

A modell három korfüggő változót vizsgál, melyek hatással lehetnek az élve születésre: a fogamzás havi esélye, a magzat elvesztésének esélye, valamint a teljes meddőség kialakulásának várható ideje. A kutatás során azt is számításba vették, hogy IVF (in vitro fertilizáció, vagyis lombikprogram), vagy egyéb mesterséges megtermékenyítési folyamatok segítségével a megtermékenyítés esélye magasabb. Az eredmények 10 000 pár bevonásával születtek, és a nők életkorára vonatkoznak. A kutatás végeredményét a következő táblázat mutatja be:

A beválás esélye 1 gyermek 2 gyermek 3 gyermek
IVF nélkül
50% 41 38 35
75% 37 34 31
90% 32 27 23
IVF segítségével
50% 42 39 36
75% 39 35 33
90% 35 31 28

A beválás esélye függ attól, hogy a párok mennyire szeretnék tartani magukat az eredeti elképzelésekhez. Akik mindenáron szeretnének gyermeket, és idejében tesznek is ennek érdekében, azoknak több esélyük is van elérni ezt. Ezt mutatja a 90%-os szint, ami annak a valószínűsége, hogy az adott korban megkezdett családépítéssel megvalósíthatóak a családméretre vonatkozó tervek. A második szintre, 75%-os beválási eséllyel azokat sorolhatjuk, akik szeretnének gyermeket, de nem mindenáron – például nem elfogadható számukra a mesterséges megtermékenyítéssel járó fizikai, anyagi, vagy morális teher. A harmadik szinten pedig az újszülött szívesen fogadott, de a párok a gyermek nélküli élet számukra ugyanolyan értékes és élhető, vagyis körülbelül 50% annak az esélye, hogy a kezdetben elgondolt álmok valóra válhassanak.

A táblázat alapján tehát, ha egy pár nagyon ragaszkodik egy kétgyermekes családhoz, és ehhez valamilyen mesterséges megtermékenyítési eljárást is alkalmaznak, akkor legkésőbb akkor érdemes elkezdeniük dolgozni ezen, mikor a nő 31 éves.

Emellett azt is érdemes észben tartani, amire egy másik cikk világít rá: "Sokan gondolják, hogy ha nem működik a természetes úton való megtermékenyítés, akkor egy lombikprogram megoldhatja a problémát. Erre azonban nincs semmilyen garancia."

Forrás: J. Dik F. Habbema, Marinus J.C. Eijkemans, Henri Leridon, and Egbert R. te Velde (2015). Realizing a desired family size: when should couples start? Human Reproduction, 0(0), pp. 1-7.

Kép: Thomas Angermann / flickr.com

Szólj hozzá

tudomány szociológia társadalomtudomány termékenység népesedés gyermekvállalás Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium Szebellédi Áron