2017. júl 21.

Szundi mód – tényleg könnyebb utána felkelni?

írta: Topa Márton
Szundi mód – tényleg könnyebb utána felkelni?

ora.jpg

Legtöbbször nincs választásunk, mikor keljünk, csak arról dönthetünk mikor szeretnénk az ébresztőt kikapcsolni. Te például szunyókálsz az utolsó pillanatig, és adsz magadnak még egy kis időt, hátha könnyebb lesz a felkelés? Vajon a szundizás valóban könnyebbé teszi a reggeli ébredést? Utánanéztünk.

A legtöbb alváskutató azt mondja, hogy a szundizástól nem leszünk kipihentebbek. Ha van valami, ami nehezebbé teszi a felébredésünket, akkor az a szundi. De ne hagyjanak fel minden reménnyel a szundizás szerelmesei - ha nem is túl sok, de vannak olyan helyzetek, amelyekben a szundizás még hasznos is lehet.

Érvek a szundizás ellen

Az egyik legfőbb szundi elleni érv elég egyszerű – és ez különösen vonatkozik azokra, akik újra és újra megnyomják azt a bizonyos gombot, és akár egy órásra is kihúzzák az ébredés folyamatát:

Sokkal jobb, ha a szervezet valódi pihenést kap abban az adott órában, ahelyett, hogy folyamatosan felébredne az újra és újra megcsörrenő ébresztőre – ebben pedig egyetért a legtöbb tudós.

De persze ez nem ilyen egyszerű. A szundizás leginkább azokat érinti, akik már eleve ki vannak merülve. Aki nem alszik eleget, nagyobb valószínűséggel esik vissza az alvási ciklus kezdetére, miután megnyomta a szundi gombot, ahogyan azt az alábbi kis videó is zseniálisan bemutatja. Ez pedig olyan hormonok felszabadulásának kedvez, amelyek a mélyálomba eséshez szükségesek. A második érv tehát:

A szundi gomb nyomkodása után az alvásciklus kezdeti fázisából fogjuk felébreszteni magunkat, így olyan érzésünk lesz, mintha egész este rosszul aludtunk volna.

A szundi gomb ismételt megnyomásával elménket arra késztetjük, hogy az ébresztő és riasztási hangok teljesen összezavarják: ahelyett, hogy elménk felismerné a "kifelé az ágyból" hangot, az egy "csak pár percet még" hang lesz számra – és ez a folyamat a végtelenségig folytatható.

Folytasd csak a szundizást

Ha nem hagyod magad teljesen visszaaludni, hanem inkább a szundizást arra használod, hogy utána kellemesebben ébredj fel, az még nem olyan rossz. Ha viszont annyira fáradt vagy, hogy a szundi gomb megnyomása után biztosan újra elalszol, akkor a szundizás nem a legjobb döntés aznap reggel. Persze előfordulhat, hogy az ember biztosítékként használja a szundi módot arra, hogy még véletlenül se aludjon tovább a kelleténél. 

A szundi még jól is jöhet, ha az a helyzet áll elő, hogy egy mély alvási ciklusból ébredsz fel és utána megnyomod a szundi gombot.

Az ébredésre leginkább az úgynevezett REM (gyors szemmozgás) fázis alkalmas,  amely kevésbé mély alvást jelent és amelyben jellemzően álmodni szoktunk. Ezt azért nincs értelme félbeszakítani egy szundival, mert ekkor egy újabb alvásciklust kezdesz majd el, aminek csak a végén lesz a következő REM fázis. Abban az esetben viszont, ha mélyalvás közben ébredsz fel, egy röpke szundi adhat egy rövid REM fázisban töltött időt, miután könnyebben ébredsz majd fel. 

Egy ideális világban az egyéni igényeinknek megfelelően tudnánk pihenni, ami lehetővé tenné, hogy abban a pillanatban aludjunk el és ébredjünk fel, amikor az a legjobban illeszkedik a saját személyes biológiai igényeikhez. De a valóság sajnos ennek a szöges ellentéte, ezért mindent meg kell tennünk a jó alvás érdekében, amit csak tudunk. 

A szundizás nyilvánvalóan nem a legkedvezőbb dolog, de nem is a legrosszabb eszköz, amihez egy korai reggelen nyúlhatunk. Ha csak néhány percet vesz igénybe, hogy megnyugodva és a gondolatainkat összeszedve utána könnyebben keljünk fel, és a szundizásnak hála biztosan nem alszunk vissza és késünk el a munkából, akkor nem fog sok kárt okozni. Feltéve, hogy nem vagy éppen olyan kimerült, hogy újra visszaalszol, mert akkor érdemes inkább elsőre felkelned.

Forrás: uk.businessinsider.com

Kép: flickr.com/abeyer

Szólj hozzá

alvás ébresztő szundi REM Topa Márton