2017. jún 27.

Összecsaptak a legjobb OTDK győztesek

írta: Makk János
Összecsaptak a legjobb OTDK győztesek

ffsa.png

Múlt héten még nem tudtuk, milyen egy térképkészítő robot vagy egy bioszenzoros eljárás a fogyasztóvédelemben, vagy hogy mit ültetnek belénk koszorúér-szűkület esetén. Mint ahogy azt sem, hogy az ország egyik legszínvonalasabb tudományos diákkonferenciája az OTDK Prezentációs Díj versenye. Bemutatjuk, miért!

Az OTDK-nak ugyan már rég vége volt június 19-én, de a rendezvénysorozat legnagyobb ünnepe csak ekkor érkezett el: a legkiválóbb előadásokkal rendelkező 16 OTDK-győztes ugyanis versenybe szállt a prezentációs díjért.

Első gondolatunk mindjárt az volt: miként lehet értékelni 16 teljesen eltérő tudományterületről érkező versenyzőt. Számunkra ugyanis már az elején világossá vált, hogy hihetetlenül színvonalasak (és nem mellesleg: szórakoztatóak) az előadások, mi nem is tudnánk dönteni közöttük.

Például Balázs Elemér egy olyan robotot épített, amely képes volt lokalizálni saját magát és a körülötte lévő objektumokat.

Megtett útjáról pedig két dimenziós felülnézeti térképet alkotott a valóságtól legfeljebb 20 centiméterrel való eltéréssel. A fiatal kutató társával együtt eddig többszáz négyzetmétert térképezett fel a Turtle Bot II segítségével, távlati célként pedig egy olyan interaktív robot megalkotását tűzte ki, amely – mint nevetve mondta – akár sört is tud vinni a projektvezetőnek.

Új módszerrel a kínai étterem-szindróma ellen

Kerezsi Nikolett új bioszenzoros eljárás kifejlesztésében vett részt, amely enzimek segítségével az eddig elterjedt módszernél (HCLP) lényegesen olcsóbban és gyorsabban tud kimutatni egy jellegzetes ételízesítőt, a nátrium-glutamátot (MSG).

Túladagolása esetén a kínai étterem-szindrómához (tünetek: fejfájás, ájulás, hányinger, allergiás tünetek) vezető vegyület veszélyes lehet, ezért a jogszabályok is határértéket állapítanak meg ezzel kapcsolatban.

dsc_3612.JPG

Balázs Elemér (balra) és Kerezsi Nikolett (középen)

A szója például önmagában is jelentős mértékű MSG-t tartalmaz, Kerezsiék vizsgálata szerint azonban vannak olyan gyártók, amelyek 200-szor annyit hozzátesznek még ebből a vegyületből. Egy másik elrettentő példa a fűszersók esete, ahol nincsen előírt határérték a nátrium-glutamátra, így egyes termékek 10 százalékban MSG-ből állhatnak – mutatta ki a bioszenzoros vizsgálat.

Ráadásul sajtpor és szójafehérje formájában sokféle élelmiszerbe be lehet csempészni a nátrium-glutamátot, így a létező a határértékek kijátszására is van mód.

A Prezentációs Díjat egyébként elnyerő kutatót arról kérdeztük, miben tér el az általánosan használt HPLC eljárás, valamint az általuk kifejlesztett bioszenzoros eljárás az MSG kimutatásában. Kerezsi úgy válaszolt: az eredmények nagyjából hasonlóak, bár a HPLC valamivel pontosabbnak számít és egyszerre többféle vegyület kimutatására is alkalmas. Ugyanakkor az új módszer előnye, hogy jóval olcsóbb, ezért ha célzott vizsgálatra van szükség, akkor érdemes lehet használni.

Ezért se legyen koszorúér-szűkületed!

Egy másik – szintén Prezentációs Díjat elnyert – előadó, Asztalos Lilla a koszorúér-szűkület esetén használt ún. sztentek korrózióját vizsgálta.

Ennek jelentősége, hogy világszerte az egyik vezető haláloknak számító betegség kezelésénél nem mindegy, hogy milyen élettartamú "értágítót" használnak.

A vizsgálat kimutatta, hogy a platina-króm-acél sztent a legellenállóbb, míg a kobalt-króm ötvözetek kétharmados arányban is korrodálódhatnak, sőt akár ketté is válhatnak. A nikkeltartalmú sztentek esetében pedig a gyakran allergén nikkel rendszerint kioldódik a vérben. Ráadásul az is nagy probléma, hogy a sztenteket nem lehet cserélni.

Emellett a gyártók érdeke, hogy az ilyen – például korróziós – veszélyekre rámutató tudományos eredményeket ne publikálják – mutatott rá Asztalos.

dsc_3632.JPG

Asztalos Lilla és Szendrő Péter

Hihetetlenül izgalmas témák kerültek elő a többi előadáson is: volt, aki az Oscar-díjas Saul fia filmtechnikáját vetette össze a Sonderkommando által a koncentrációs táborban készített fotókkal. Volt, aki hang alapú hazugságvizsgálatot fejlesztett ki egy maffia-játékkal és volt többek között olyan is, aki bankrablásos történettel oktatott gráfelméletet a középiskolákban.

A zsűri ilyen körülmények között közölte, hogy valójában 16 győztes volt, a prezentációs díjakat pedig elsősorban nem szakmai alapon, hanem az előadástechnika és a közérthetőség alapján osztotta ki. Szendrő Péter, a zsűri elnöke végezetül kijelentette, hogy a verseny legnagyobb győztese a tudomány lett. Aki ott volt és végighallgatta az előadásokat, alighanem igazat ad neki. Velünk együtt.

Szólj hozzá

tudósítás OTDK Makk János Prezentációs Díj