2017. jún 26.

9 marketinges trükk, amit jó, ha ismersz

írta: Bárka Levente András
9 marketinges trükk, amit jó, ha ismersz

supermarket-1.jpg

Bevásárlás során gyakran tapasztaljuk, hogy a konkrét bevásárlási listánk ellenére nagyobb kosárral jövünk ki a boltból. A többletvásárlást rendkívül sok tényező befolyásolhatja (illatok, színek, kondíció stb.), így most kigyűjtöttünk 9 olyan trükköt, amit nem szívesen adnának tudtunkra a marketingesek.

1. Legendák világa: sosem rossz, ha egy terméknek van története, izgalmas alkalmazási sztorija stb. Ezzel szájhagyomány útján is gyorsabban terjed a termék híre, és nem utolsó sorban kíváncsiságot kelt a vásárlókban. Például a 90-es években a Milky Way terjesztette azt a sztorit termékéről, hogy a tejen fennmarad, lebeg. Máris szerzett termékének egy megkülönböztető ismertetőjegyet

2. Trendi termék a régiből: Az egyszerű, megszokott javak inkább alacsony figyelemfelhívó képességgel bírnak. Egy jól bevált klasszikus termék kinézetének, étel esetén receptjének átvariálása tökéletes lehetőség új vásárlók bevonzására.

3. Bízd a fogyasztóra az összehasonlítást! Ha túl drágának tűnik egy termék, könnyen lehet változtatni az értékítéleten: rakj mellé egy ugyanolyan, ám más márkájú terméket jóval magasabb árral. Máris kevesebbnek fog tűnni az eredeti termék ára.

4. Pszichológiai trükkök az étlapon: Itt van pár példa, hogyan alkalmazzák őket az éttermek:

  1. családi képek, elnevezések feltüntetésével: pozitív gyermekkori emlékek asszociációja útján kellemes emlékeket juttatnak a vendég eszébe. Jó példa erre a „nagyi főztje”, és ehhez hasonló elnevezések.
  2. Az előételek alapos leírása gyorsan beindítja az étkezési reflexeinket.
  3. A étlap szövegének elhelyezése sem mindegy: a lap felső része a gyakrabban előre megtekintett terület. Ezért kerülnek ide általában a leggusztább - és egyben legdrágább - ételek képei.
  4. A meleg színek a térben fokozzák a vendég étvágyát.
  5. Ártrükkök: ha a hazai fogyasztóvédelmi szabályozás nem tér ki rá, gyakori az ételek fő vendégcsoporttól eltérő valutában történő feltüntetése.

5. Haszon a lustaságból: a kiskereskedők is tisztában vannak a tulajdonságainkkal, és a lustaság is ezek közé tartozik. Előre összefóliázott termékek (pl. ásványvíz, üdítők) közül nem mindenkinek van elég türelme a kellő mennyiséget kihalászni: egyszerűbb a nagyobb pakk megvétele.

6. Az emberi elme: igen magas mértékben tapasztalni, hogy óriási hatással vannak fogyasztói döntéseinkre az érzékelt valóságképeink, impresszióink.

  1. A piros háttérű árcetliket olykor automatikusan akciósnak, leárazottnak gondoljuk;
  2. A nagy bevásárlókocsi magasabb fogyasztásra serkenthet;
  3. A nézésirány sem marginális szempont: gyakran balról jobbra közép magasságban szemléljük a termékeket: nem véletlenül helyezkednek el itt a drágább javak;
  4. Érdekesség, hogy a járólapok mérete sem mindegy: a bevásárlókocsik kerekei nagyobb zajt keltenek értelemszerűen a kisebb méretű járólapokkal burkolt felület esetén, így könnyebben asszociálunk arra, hogy gyorsan haladunk, tehát lassítanunk kellene a bevásárlókocsinkkal. Így máris több idő jut a termékek szemrevételére.

7. Fogyasztásösztönzés már a reklámokban: Feltűnt, hogy miért pont kettő rágót vesznek be egyszerre? Miért pont kettő pezsgőtabletta kell egy pohár vízhez? Illetve a samponreklámoknál miért használnak az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségű sampont az egyszeri hajmosáshoz? Na ugye, hogy ugye.

8. Pozitív visszajelzések már a termékeken: jóval nagyobb valószínűséggel nyerhető el a fogyasztó bizalma, ha a kinézett termék elismerésekben, díjakban, ajánlásokban részesült már.

9. Pink adó: tisztálkodási eszközöknél általánosságban magasabb a női célcsoportnak készített termékek ára, holott egyes termékek funkciója, szerkezete a színen kívül semmiben sem különbözik (ez persze fordítva is előfordulhat). Ilyen mesterséges árkülönbözetek jellemzőek samponok, borotválkozási eszközök/kiegészítők, vagy gyermek áruk esetében.

Források:

https://brightside.me/wonder-curiosities/11-secrets-marketing-experts-dont-want-you-to-know-330310/?utm_source=fb_brightside&utm_medium=fb_organic&utm_campaign=fb_gr_5mincrafts

Kép:
http://erdmost.hu/wp-content/uploads/2016/10/supermarket-1.jpg

Szólj hozzá

marketing shopping fogyasztás business