2017. máj 16.

Elvakult kontaktlencse-viselés

írta: Barta András
Elvakult kontaktlencse-viselés

kontaktlencse.jpgVilágszerte 125 millióan viselnek kontaktlencsét, sokan mégsem tudják, hogy például egy csepp víz sem érheti a lencsénket, és csupán napi 6-12 óra viselés ajánlott. A látást veszélyeztető szokásokkal a páciensek 91 százaléka él, a tudomány viszont utat mutat, hogyan kerülj a maradék 9 százalékba.

A kreatív szaruhártya

szem.gif

A szaruhártya, melyre a kontaktlencse illeszkedik, különleges szerv, nem rendelkezik saját erekkel, de nagy szerencse, hogy így van, hiszen többek közt ennek köszönhetően látunk tisztán! A szem elülső védőburkát és a legkülső törőközeget képezi, így kulcsfontosságú, hogy tiszta, teljesen áttetsző legyen. Erek hiányában az életadó oxigént diffúzióval veszi fel a légkörből; ha ezt az utat oxigént alig áteresztő kontaktlencsével zárjuk el, mi magunk gondoskodunk a szövődményekről: A szaruhártya reagál az oxigénhiányra (hypoxia): sugárirányú, a középpont felé terjedő érképződés kezdődik. Elhomályosul, és gyulladás alakul ki, mely szélsőséges esetben szaruhártya-transzplantációt tehet szükségessé vagy akár vaksághoz vezethet!clnvb.jpg

A fenti probléma a kontaktlencse-használat legfőbb limitációja, s egyben a gyártók legnagyobb kihívása. Az első kontaktlencsék még rigid anyagból készültek, s bár nem voltak oxigénáteresztőek, kisebb méretüknek köszönhetően „úsztak” a szaruhártya felszínén, lehetővé téve a diffúziót. Számos hátrányuk (pl. fájdalmas felhelyezés) miatt azonban napjainkra használatuk visszaszorult. A biotechnológia fejlődésének köszönhetően ma már főleg magas oxigénáteresztésű, lágy lencsékkel találkozhatunk.

Mire figyeljünk?

  1. Túlhordás

A kontaktlencse-viselők 60-70 százaléka túlhordja a kontaktlencséjét! Sokan gondolják, hogy kontaktlencse viselése esetén nincs is szükségük szemüvegre, ez azonban helytelen hozzáállás, hiszen a kontaktlencsék többségét 6-12 órás napi használatra tervezik. Társadalmunk igen kis százaléka engedheti meg magának, hogy élete felét átaludja…

Léteznek ún. kiterjesztett viselésű („bennalvós”) kontaktlencsék, ám a kockázatok miatt a szakértők többsége ezek esetében is javasolja a szem pihentetését, az éjszakai kivételt!

  1. Higiénia

Bár a kontaktlencsét viselők körében nagyobb a fertőzések kockázata, ez ellen a higiéniás szabályok betartásával tehetnénk: végezzünk alapos kézmosást, cseréljük naponta az ápolószert, tiszta helyen (ne köz WC-ben, vonaton, stb.) cseréljük lencsénket.

Talán a legfontosabb szabály, melyre a legtöbben nem figyelnek, hogy csapvíz a kontaktlencséket NEM érheti: ne mossuk meg alatta a leejtett lencsét sem! A csapvízben gyakran megtalálható egy bizonyos egysejtű kórokozó, az Acanthamoeba, mely speciális szaruhártya gyulladást okozhat, ellátása sürgős beavatkozást igényel, a gyulladás után pedig további egy évig fenntartó gyógyszeres kezelésre van szükség!

  1. Gyulladt szem esetén TILOS

Gyulladt (piros, fájdalmas, fényérzékeny) szem esetén marad a szemüveg! A bakteriális fertőzés akár napok alatt a szaruhártya perforációjához, vagyis kilyukadásához vezethet, ami sürgősségi kórkép, a látást veszélyezteti!

  1. Lencsecsere

Léteznek havi, kétheti, illetve napi lencsék. Jogosan merül fel a kérdés: miért jár le egy kontaktlencse szavatossága? A lencse vázát alkotó rácshálóba a könnyből fehérjék tapadnak, melyek eltömeszelik a mikroréseket: az oxigén áteresztő képesség csökken, nő a fertőzés kockázata, sőt, az allergia kialakulásának esélye is! Ez szabad szemmel persze nem látható, megkóstolni meg nem érdemes: bízzunk inkább a leírásban.

  1. Rendszeres kontroll (félévente)

A szaruhártya kezdődő érburjánzása még nem feltétlenül okoz tüneteket, a kivizsgálás során viszont könnyedén diagnosztizálható. Szakorvos vagy optometrista felkeresését a kontaktlencse vásárlásakor sem érdemes elhagyni: a megfelelő lencse kiválasztásakor számos szempontot figyelembe kell venni. A szövődmények aránya jóval nagyobb az internetről vásárlók esetében: a mikrobák okozta szaruhártya-gyulladás kockázata majdnem 5x-ös!

A kontaktlencse használata nem igényel komoly szakmai felkészültséget, a veszélyeket mégsem vehetjük félvállról. Saját érdekünk, hogy tudatos felhasználók, tudatos vásárlók, és ha az élet úgy hozza: tudatos betegek legyünk!

 

Források:
Wu Y, Carnt N, Stapleton F. Contact lens user profile, attitudes and level of compliance to lens care. Cont Lens Anterior Eye. 2010;33(4):183-8.
Süveges Ildikó (2010): Szemészet. Budapest: Medicina kiadó
United States Food and Drug Administration: Contact lens risks: 

Képek:
borítókép: flickr.com / n4i
A szem részei: http://patikapedia.hu/szaruhartya
Érburjánzás a szaruhártyán: http://dro.hs.columbia.edu/cornealnv.htm

Szólj hozzá

tudomány orvostudomány természettudomány kontaktlencse szaruhártya gyulladás Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium Barta András