2017. máj 01.

Összetartó magyarok a világ legjobb egyetemein

írta: Bárdos Dávid
Összetartó magyarok a világ legjobb egyetemein

Perczel János a bostoni Tudósklubon 2017. április 21-én. Polgár János képe.

Van egy tizenegyedik emeleti labor Bostonban, ahol minden hónapban magyarok gyűlnek össze, hogy megosszák egymással kutatási eredményeiket. Személyesen látogattunk el a Tudósklubba pénteken, így a kvantum-számítógépek fejlesztésének legfrissebb híreiről értesülhettünk, és azt is megtudhattuk, nehéz-e bejutni a Harvardra a magyar kutatóknak.

A massachusettsi Boston otthona a Harvardnak és az MIT-nek – hogy csak a két világhíres egyetemet említsem a sok nívós intézmény közül –, és ezzel együtt több ezer magyar kutatónak. Ráadásul olyan magyar kutatóknak, akik összetartanak, és színes közösségi életet élnek!

A havonta megrendezésre kerülő Tudósklubok házigazdája a Massachusettsi Magyar Egyesület, akik az esemény anyagi és szervezési hátterét biztosítják, illetve Barabási Albert-László fizikus-hálózatkutató, aki a helyszínt adja bostoni kutatóközpontjában. A közönség jellemzően a Bostonban kutató vagy tanuló magyar értelmiség, az előadók azonban még ennél is színesebbek: a kutatások mellett közéleti és művészeti témák is előkerülnek. Sokan maguk is bostoni kötődésű magyar kutatók, de rendszeresen megfordulnak magyarországi, vagy éppen nem magyar amerikai kutatók, vállalatvezetők és művészek is.

Terítéken a kvantum-számítógépek

Most, amikor meglátogattuk a Tudósklubot, Perczel János, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) elméleti fizikus PhD-hallgatója adott elő a kvantumszámítógépekről. Perczel a budapesti Városmajori Gimnáziumból indult, majd a skót St. Andrews Egyetemen és a Cambridge-i Egyetemen át vezetett az útja az MIT-ig. Maga is kvantumszámítógépekkel foglalkozik, ezért előadásában közérthetően tudta bemutatni a kvantumszámítógépek elméleti hátterét és a gyakorlati megvalósítás legnagyobb kihívásait, valamint saját eredményeiről is beszámolt az érdeklődőknek. Előadásával pezsgő közös gondolkodást tudott elindítani, amibe az is becsatlakozhatott, aki korábban alig hallott a kvantumszámítógépekről.

Elmondta, hogy a kvantummechanika, egész pontosan az összefonódás jelensége teljesen új technológiákat vetít előre az informatikában. A kvantumszámítógép klasszikus módszerekkel nem megoldható problémák megoldására lesz alkalmas (hálózatkutatás, fehérjék modellezése, titkosítás) legalábbis elméletileg.

Több kutatócsoportnak már sikerült is létrehozni működő kvantumszámítógépet speciális körülmények között. Ezek azonban csupán néhány quibittel, nagyon rövid ideig működtek.

Így az igazi, nagy kvantumszámítógép a technikai kihívások miatt még várat magára.

A bostoni magyaroknak ez természetes

Mindezt egészen különleges élmény volt Bostonban egy fiatal magyar kutató szájából magyarul hallani. Pedig Kovács István – a Tudósklubok egyik főszervezője, a magyar egyesület kuratóriumi tagja, egyébként gyógyszerfejlesztő szerint Perczel életútja egyáltalán nem kirívó. Szerinte 

egy jó magyarországi önéletrajzzal egyáltalán nem nehéz bejutni sem az MIT, sem a Harvard, vagy bármely más egyetem posztdoktori helyeinek egyikére.

Massachusettsben több ezer magyar kutató lehet, akik jellemzően 5-10 évet töltenek Amerikában, aztán vagy sikerül meghosszabbítani a tartózkodásukat, vagy hazamennek, vagy valahol egészen máshol helyezkednek el a világon.

Ezt megerősítette Szabári Gitta kutatóorvos is, aki a Tudósklub másik főszervezője, Kovács Istvánnal együtt ők hívják meg az előadókat minden hónapban. Szerinte ráadásul a Tudósklub csak egy a massachusettsi magyarok számos programja közül. Nagyon összetartó a közösség, és az egyesület programjai között mindenki megtalálhatja a hozzá közel állót. A fiataloknak ott a hétvégi magyar iskola, a Boskola, valamint a cserkészet, a felnőtteknek pedig számos kulturális program, illetve a nemzeti ünnepek közös ünneplése.

Ha elképzeljük, hogy néhány évvel ezelőtt ezek a tudósok még mind otthon éltek, fel sem tudjuk fogni, mekkora szürkeállomány összpontosult az országban. Persze ma már természetes, hogy a tudósok szabadon mozoghatnak a világban, ahogyan az is, hogy a legjobbakat a legjobb egyetemek és kutatócsoportok gyűjtik össze. S ha már így van, a bostoni magyar kutatók hazájuktól távol is összetartanak, és már 16 éve minden hónapban összegyűlnek.

Mindez a jövőben is folytatódik, májusban Szabados Mihály számol be az Apple és a Microsoft vezető pozícióit is bejáró életútjáról, júniusban pedig a zene lesz a téma Gárdony László dzsesszzongoristával. Reméljük, akkor ismét első kézből számolhatunk be róla.

Fotó: Polgár János

Szólj hozzá

tudomány kvantummechanika Boston Massachusetts Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium Bárdos Dávid Tudósklub kvantum-számítógép