2017. ápr 19.

Miért ragasszam le a webkamerát? – konferencia az online biztonságról

írta: Makk János
Miért ragasszam le a webkamerát? – konferencia az online biztonságról

online.jpg

Halálhoz vezethet a WoW és a Kék Bálna, a Facebookon vagy e-mailen keresztül is ellophatják adatainkat. Sőt az online bankrablás veszélye is fennáll. Biztonsági kihívások, tudományos összefüggések, tippek, trükkök kerülnek terítékre pénteken a Párbeszéd Házában neves előadókkal. Beharangozó.

Partnerünk, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium érdekesnek ígérkező szakmai szimpóziumot szervezett április 21, péntekre, amelyre számos neves szakembert hívott meg. Alább szemezgetünk a Belépni ingyenes, kilépni...? című konferencia előadó- és témalistájából:

1. Frész Ferenc és az etikus hackerek

A Cyber Services Zrt. alapítója és jelenlegi Vezérigazgatója. Képzésvezető a Kürt Akadémián és korábban a Biztonsági Intelligencia Központjának volt a vezetője. Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzeti Biztonsági Felügyelet E-biztonsági Intelligencia Központját vezette. A világ több tucat országában vett már részt védelmi projektekben. Információbiztonsági szakértőként kiemelten foglalkozik az informatikai rendszerekhez kapcsolódó humán kockázatok, fenyegetettségek vizsgálatával és kezelésével. Információbiztonsági rendszerek legális hackelésében, penetrációs tesztek lebonyolításában jártas szakember, közel 1000 információbiztonsági projekt tapasztalatával. Előadásának címe: „Etikus hackerek és védekezési technikák”.

2. Janszky József: agykutatás és internetfüggőség

A Pécsi Tudományegyetem ÁOK Intézeti Klinikai Neurofiziológiai és Epileptológiai Tanszék vezetője, az MTA doktora. Fő kutatási területei az epileptológia, az agyi lateralizáció, valamint a nyelv és a beszéd agyi reprezentációjának vizsgálata.

Eddigi kutatásai alapján arra jutott, hogy a függő helyzetbe kerülő netezőknél hasonló elvonási tünetek jelentkeznek, mind a kokain- vagy a marihuána-fogyasztóknál, illetve a nagy­­ivók esetében.

A népszerű World of Warcraft nevű videojáték rajongói között már több halálos áldozat is előfordult, a résztvevők némelyike ugyanis szinte képtelen kiszállni a játékból, szó szerint a rabjává vált.

További megállapításai szólnak arról, hogy vannak úgynevezett szocioszimulátorok, félig gazdasági, félig háborús játékok, amelyek valós országneveket felhasználva képesek a történelmi sérelmek átélésére, esetleg revánsra, amire a való világban egy nemzetnek nincs módja. Sőt, akad ilyen alkalmazás a román, a lengyel és a magyar történelemre szabva is. Ez a játék már a politikai szférába emeli a művelőit, arra azonban Janszky szerint nincs bizonyíték, hogy aki a játékban elszánt és kegyetlen, az a való életben is agresszív.

3. Szabó Endre Győző, az adatvédelmi hatóság szakembere

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságának elnökhelyettese előadásában ismerteti az elektronikus adatok hozzáférhetőségének szabályozását, milyen trükkökkel veszik rá a felhasználókat adataik kiszolgáltatására és milyen kihívásokkal, egyéb visszaélésekkel kell szembesülnünk.

4. Varga Ákos a neuromarketingről

A Corvinus Egyetem Marketing - Média -és Designkommunikáció Tanszékéről érkező kutató idézi A. K. Pradeep megállapítását, mely szerint hogy érzékeinket másodpercenként 11 millió bit információ éri. Az agyunk tudatos része másodpercenként ennek töredékét, 40 bitet képes feldolgozni, így az ingerek feldolgozásának 99,999 százaléka tudat alatt történik. A neuromarketing azt vizsgálja, hogy a fogyasztókra milyen hatással van a rengeteg inger idegtudományi szempontból.

5. Balogh Ákos Gergely: A Facebook, a Google és a nemzeti szuverenitás viszonya

A Mandiner korábbi főszerkesztője, a Corvinus Egyetem kommunikációs igazgatója közéleti témákkal érkezik: Vajon megőrizhetik-e a nemzetek a szuverenitásukat a média óriási befolyásának árnyékában? Vagy az online közösségi hálózatok és keresőszolgáltatások veszik át az irányítást a rendelkezésükre álló mérhetetlen információhalmaz segítségével?

6. Sokkoló esetek: online bankrablás, a My Doom vírus és a Kék Bálna tragédiák

2016-ban minden idők egyik legnagyobb bankrablását sikerült végrehajtani Brazíliában. Az eset azért is különleges, mert a bankrendszer feltörése nélkül, az URL-ek és ip-címek között közvetítő DNS rendszer kijátszásával hajtották végre az akciót. Mindössze 5 óra alatt rengeteg ügyfél jelszavát, PIN kódját és személyes adatait szerezték meg. Hogy ez pontosan hogyan sikerülhetett, egyelőre nem tisztázott.

MyDoom, minden idők legdrágább számítógépes vírusa nagyjából 38,5 milliárd dollár értékű kárt okozott. Nagyrészt egyszerű spam levélként jelent meg, s ha rákattintottál a csatolmányra, akkor már meg is fertőzted a gépedet. A vírus rögtön továbbküldte magát az összes fellelt címre, továbbá bejutott az operációs rendszerbe, lehetővé téve azt, hogy irányítani tudják a fertőzött gépet.

Az Oroszországból indult Kék Bálna internetes csoport lényege, hogy depressziós, elkeseredett fiatalokat keresnek meg és a teljes elszigeteltség, végül az öngyilkosság felé hajszolják őket. A "játék" már több, egykori keleti blokk-beli országban is elterjedt és már több mint száz tini haláláért teszik felelőssé!

Források

Varga Á., Simon J., Horváth D., Pintér A. (2014): Az érzelmek és az agy - fókuszban a neuromarketing kutatás;

A 168 Óra interjúja Janszky Józseffel;

Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium: Belépni ingyenes, kilépni...? 

Szólj hozzá

konferencia informatika hackerek online biztonság cyberbűnözés cybercrime Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium