2017. már 09.

A Tinder az alkalmi szex melegágya?

írta: Szebellédi Áron
A Tinder az alkalmi szex melegágya?

neto_baldo.jpg

A Tinder napjaink egyik kedvelt randi-appjává nőtte ki magát. Van, aki csak alkalmi együttlétre vágyik, vannak azonban, akik komoly párkapcsolatot remélnek az alkalmazástól. A felhasználók szokásai, motivációi nagyban eltérnek kor és nem szerint is. Sőt, a személyiségtípusnak is nagy hatása van a Tinder használatára.

A Tinder alkalmazás egy randi-app, ami hazánkban is egyre ismertebbé vált az évek alatt. Regisztráció és bizonyos felhasználói adatok kitöltése után indulhat is az egyezések (match) keresése (emellett az alkalmazás hozzáférést kér a Facebook profilunkhoz és GPS adatainkhoz is, hogy ezekből mazsolázva keressen potenciális jelölteket). A keresés úgy működik, hogy az app a vélt preferenciánk alapján ajánl néhány profilt, ahol a másik felhasználó képét, illetve néhány adatot láthat. Ekkor a felhasználó jobbra, vagy balra húzva a telefon képernyőjén jelezheti, hogy mely profilok jönnek be neki. Ha egyezés van (tehát a másik fél is érdeklődést mutat), nagy az öröm, indulhat a tényleges ismerkedés. A cég oldala szerint napi átlagos 26 millió egyezés mellett túl vannak már az összesített 10 milliárdos match-en.

Elisabeth Timmermans, a KU Leuven egyetem oktatója közel 3000 Tinder felhasználót kérdezett meg a motivációjukról, tapasztalataikról, hogy közelebb kerülhessen ezek megértéséhez.

Szerelem, kalandvágy és egyéb sztorik

Az egyik legalapvetőbb kérdés, hogy mi vezérli a tinderezőket, milyen mértékben jelenik meg a felhasználók között hajtómotorként a kalandvágy, a sóvárgás egyéjszakás kalandokra, vagy épp a nagy Ő megtalálása. A megkérdezettek 27%-ának volt legalább egy komoly kapcsolata a Tindernek köszönhetően, míg 31%-uknak  alkalmi szexuális élménye is volt, vagyis a partnereknek nem voltak hosszú távú elképzeléseik a kapcsolatról. A megkérdezettek 23%-a pedig túl van már legalább egy Tinderes egyéjszakás kalandon.

Elmondható tehát, hogy a felhasználóknak nagyjából negyede tartós párkapcsolatra tett szert az alkalmazásnak köszönhetően, míg egy valamivel kisebb, de így is jelentős hányad mondhatja el, hogy sikerült egyéjszakás örömökben részesülnie.

tinder_elisabeth_timmermans.jpgA kutató szerint azért ilyen magas relatíve az egyéjszakás kalandok aránya, mert a Tinder egyezések nagyobb magabiztosságot adhatnak az első találkozás alkalmával, mintha ez a találkozás egy vakrandi eredménye lett volna. Hisz előbbi esetében a felhasználók már tudják, hogy a másik is komolyabban érdeklődik, így a randi nagyobb valószínűséggel vezet szexuális együttléthez, még ha ez bőven nem is nevezhető egy kapcsolat kezdetének. Az alkalmi szex különösen jellemző azok esetében, akik külföldön vannak, és beszippantja őket a vakáció-hangulat, vagy épp mert tudják, hogy a távolság egyébként sem enged semmi komolyabbat.

Emellett a kutatás 13 különböző motivációs faktort azonosított. Ezek a tényezők nem kizáróak, egy embernek általában több motivációja is van. A leggyakrabban a szórakozást és a kíváncsiságot emelték ki. A válaszadók kisebbik hányada jelezte csupán, hogy kifejezetten egyéjszakás kalandra hajtana.

Tinder-típusok

Timmermans azt is tanulmányozta, van-e kapcsolat az ember személyisége és a Tinder-használat között.

"A legnagyobb nehézséget az jelentette, hogy találjunk elég egyedülállót, aki még sosem használt Tindert.

Végül kb. 100 ilyen személyt sikerült találni. Ezután Elien De Caluwé-vel (UGent) együtt azt vizsgáltuk, hogy mely motivációs faktorok köthetők az öt nagy személyiségjegyhez: nyitottság a tapasztalatokra, lelkiismeretesség (felelősségérzet), extroverzió (szociális alkalmazkodókészség), altruizmus (együttműködés, barátságosság) és neuroticizmus (érzelmi kontroll)."

A Tindert használók inkább extrovertáltak, akik még több új élményt keresnek, mint az appot nem használó szinglik. Az utóbbi csoport viszont nagyobb mértékben lelkiismeretes. Az introvertáltabb, illetve lelkiismeretes emberek pedig kisebb mértékben használják a Tindert szórakozás vagy kikapcsolódás céljából. Ők inkább tartósabb kapcsolatok megtalálására, vagy flörtölési, udvarlási készségeik fejlesztésére használják az appot. Azok pedig, akik jellemében erősebb a barátságosság, kisebb arányban keresik a szexet. Nagy neuroticizmussal rendelkező személyek leginkább azért használják a randi-appot, hogy ez által kapjanak megerősítést, hogy még mindig vonzóak, vagy egyszerűen csak így akarnak továbblépni exükön.

Ami a felhasználók korát illeti, jellemzően 18 és 29 év közötti userekről beszélünk, bár a mintában szerepelt egy 69 éves tinderező is. Az eredményekből leszűrhető, hogy ahogy haladunk előre a korban, úgy keresünk egyre inkább tartós kapcsolatokat.

A mintában nagyjából fele-fele arányban szerepeltek férfiak és nők. A két csoport esetében a motiváció forrása egészen különböző.

Míg a férfiak inkább alkalmi szexet keresnek (vagy ők hajlamosabbak beismerni, hogy ez hajtja őket), addig a nőknél jellemző az egonövelési célzat.

Az előbbi csoport tagjai gyakrabban (üzleti) utazások során, illetve gyakran a szociális készségeik csiszolása végett tindereznek, az utóbbiak pedig sokszor kíváncsiságból is regisztrálnak, vagy regisztrálják őket barátaik, ezzel segítve egy nagy szakítás feldolgozását.

Egy érdekesség: a párkapcsolatban élő megkérdezettek 12%-a regisztrált Tinderre.

Tabu vagy nem tabu?

Az, hogy valaki a Tinderen találta meg élete párját, egyre elfogadottabb a fiatal felnőttek körében, ugyanakkor annak beismerése, hogy Tinderen próbálsz párt találni, kicsit még mindig került téma. Így nem egyedi eset, hogy valaki azt állítja, csak a kíváncsiság hajtja, holott titkon abban reménykedik, hogy valami komolyabb is kisül a dologból. És, ahogy láttuk, ez nem is teljesen elrugaszkodott vágy, hiszen sokan találnak tartós párkapcsolatot Tinderen keresztül. Akárhogy is, ha valaki regisztrál, érdemes felkészülni, hogy érhetnek meglepetések ismerkedés közben.

Ha tetszett a cikk, lájkold Facebook oldalunkat!

 

Forrás: Does Tinder lead to more casual sex?

Kép: Neto Baldo / flickr.com

Szólj hozzá

szex tudomány ismerkedés szociológia pszichológia randi társadalomtudomány Tinder Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium Szebellédi Áron