2017. feb 27.

Szuperképesség otthon

írta: Topa Márton
Szuperképesség otthon

exoskeleton.jpg

Szupererő és szuperemberek a tévében, a mozikban és a könyvekben, a videójátékokról nem is beszélve. Vajon hogy áll a tudomány és technika az emberi fejlődéssel kapcsolatban? Milyen felfedezések és eszközök megjelenése várható a közeljövőben? Előző cikkünkben szó esett a szintetikus emberről, a DNS szerkesztéséről és Harry Potter láthatatlan köpenyéről. Most lássunk még több új technológiát!

Spiderman hálója

Mint a kollagén az emberi szervezetben, a pókháló is egy fehérje, mely a Föld egyik legerősebb természetes anyaga, a legtöbb acélötvözetnél is erősebb! Ezen tulajdonságainak köszönhetően készülhetnek belőle alternatív golyóálló anyagok, illetve ízületi szalagok és akár golyóálló mesterséges bőr is, melynek kezdetleges változata már létezik. De hogyan jutunk ekkora mennyiségben pókselyemhez? A Utah Állami Egyetemen élen járnak a pókselyem tömeges előállításában: pókok DNS-ét kombinálták kecskék DNS-ével, melyek frissen fejt teje így tartalmaz pókselymet.

Iron Man páncélzata

Tony Stark tudószseni és dollármilliárdos, akinek nincsenek emberfeletti képességei, és a pizsamájában pont ugyanannyira szuperhős, mint bármely más ember: vagyis semennyire. Stark szuperhős mivolta abban rejlik, hogy feltalált rengeteg hihetetlen eszközt, többek között egy olyan páncélzatot, amely emberfeletti képességekkel ruházza fel a viselőjét.

A 2008-as Iron Man filmben Tony Stark elárulja, hogy a ruházata arany-titánium ötvözetből készül. Egészen a közelmúltig az ilyen típusú ötvözeteket csak a fogászat és az ékszeripar alkalmazta. Azonban a texasi Rice Egyetem egy csoportja kifejlesztett egy új arany-titánium ötvözetet, melyet „titán-3 arany”-nak hívnak. A módszer lényege, hogy nagyon magas nyomáson kell elegyíteni 3 rész titánt és 1 rész aranyat. A titán-3 arany körülbelül 3-4-szer erősebb, mint a legtöbb acélötvözet, és minden valószínűség szerint sikerrel alkalmazható több területen is, például ízületi protézisek készítésében.

Most, hogy már rendelkezünk az Iron Man-páncélhoz szükséges feltételezett ötvözettel, itt az ideje, hogy integráljuk korszerű, az emberi testtel együttműködő külső vázakkal, mint amilyet a japán Cyberdyne cég is fejleszt. Az ehhez hasonló technológiákat egyébként elsősorban a katonai kutatásokon keresztül finanszírozzák. Sosem tudhatjuk, hogy Tony Stark páncélja mikor válik valósággá, de valószínűleg hamarabb, mint gondolnánk.

Tervek a „szuperjövőre” nézve

Mielőtt a tömegek számára is széles körben elérhetővé válnának ezek a technológiák, alaposan meg kell vizsgálni a társadalmat, majd dönteni, hogy mikor és hogyan vezetjük be az újításokat. Annyi bizonyos, hogy a hatás más lesz, mint az iPhone 1 bemutatásakor volt. Irányítás alatt kell tartani ezeket a technológiákat és meg kell győződnünk arról, hogy nem keltenek zavart a társadalmi berendezkedésben. Mindenesetre a lényeg – mint szinte minden modern technológiában –, hogy a szuperképességek és az azokat lehetővé tevő eszközök először minden bizonnyal a katonai felhasználás terén jelennek meg.

Bár a kutatók jó úton haladnak az ilyen készségek kifejlesztése terén, még sokat kell várni, míg ezek a technológiák széles körben elterjedtek és akár megvásárolhatóak lesznek online vagy üzletekben. Az olyan projektek, mint amilyen a Genome Project-Write, előrevetítik egy fejlettebb, szintetikus ember létrehozását, mely minden bizonnyal rendelkezne szuperképességekkel is. Ám még sok-sok évre, évtizedre vagyunk attól, hogy megszülessen az első teljesen szintetikus ember, mely komoly etikai és tudományos-technológiai kérdéseket vet fel. Amíg csak ábránd marad a lézerszemmel abszolvált disznóvágás, addig is kíváncsian várjuk a legújabb tudományos fejleményeket és azt a rengeteg filmet (pl. Avengers: InfinityWars, Az Igazság Ligája, A galaxis őrzői 2, Wolverine 3. és Marvel Kapitány), melyekkel Hollywood eláraszt minket a következő években.

Forrás: Barry W. Fitzgerald (2016): Are we ready for real-life superpowers? // BBC Focus Magazine

Kép: digitaltrends.com

Szólj hozzá

tudomány technológia szupererő szuperképesség Iron Man Spiderman Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium Topa Márton