2017. jan 13.

A Facebook teszi boldogtalanná az életed

írta: Berényi Lilla
A Facebook teszi boldogtalanná az életed

does-facebook-cause-depression.jpgElőfordult már veled, hogy mások képeit nézegetve Facebookon elfogott az irigység, és rossz érzés töltött el? Ez az érzés egyre gyakoribb a Facebook-használok között. Egy kutatás kimutatta, hogy a Facebook boldogtalanná és depresszióssá teszi az embereket. És azt is, hogy a Facebook-irigységben szenvedők vannak leginkább kitéve ennek a veszélynek. Azok az emberek viszont, akik egy hétig nem facebookoztak, sokkal elégedettebbek voltak az életükkel, és a saját jólétüket pozitívabban értékelték.

A koppenhágai egyetem kutatásában 1095 ember vett részt. A kutatásban résztvevők felét arra kérték, hogy folytassák Facebook-használati szokásaikat, a másik felét pedig arra, hogy egy hétig ne jelentkezzenek be. Emellett az alapján is besorolták a résztvevőket, hogy hajlamosak-e féltékenynek lenni ismerőseik tevékenységére a közösségi oldalon, vagyis hogy szenvednek-e Facebook-irigységben. Az egyes csoportok között a kutatók különbségeket fedeztek fel.

Óramilliókat töltünk a Facebookon minden egyes nap. Sokkal jobban elérhetők vagyunk egymás számára mint valaha. De vajon jót tesz nekünk ez a fajta elérhetőség? - teszi fel a kérdést a kutatás szerzője, Morthen Tromholt.

A jelenlegi kutatás szerint erre a kérdésre a válasz: Nem. Sőt, a túlnyomó Facebook-használat - ami itt a rendszeres Facebookon keresztül történő kommunikációt és a másokról való szokásos információszerzést jelenti - számos szempontból negatív hatást gyakorol az egészségünkre.

A kutatásban résztvevők 86%-a nő volt Dánia egész területéről. 34 év volt a résztvevők átlagéletkora és átlagosan 350 ismerősük volt Facebookon. Először egy 15 perces előteszten kellet részt venniük, ami random beosztotta őket a „kezelési csoportba”, akik el voltak 7 napra tiltva a Facebooktól és a kontroll csoportba, akiket arra kértek, hogy használják szokásukhoz híven a Facebookot.

A kutatás utolsó napján az utótesztet 888-an töltötték ki. A kitöltők 13%-a beismerte, hogy abbahagyta a kezelést és használta a Facebookot. Többségük vészhelyzetre hivatkozott, vagy azt mondta, hogy a megszokás hibája volt.

A teszten a Facebookot zavartalanul használó kontrollcsoport 10-es skálán átlagosan 7,4-re értékelte az elégedettségét az élettel. Azok viszont, akik hanyagolták a közösségi oldal használatát, 8,11-es szintet értek el ugyanazon a teszten. A Facebook-irigységben szenvedők egészségére sokkal pozitívabban hatott a Facebook ignorálása, mint azok számára, akik nem szenvedtek tőle. A tanulmány azt is kimutatta, hogy a 19 és 32 év közötti emberek minél több időt töltenek az Facbookon, annál nagyobb a valószínűsége, hogy depressziósak lesznek.

„Egyértelművé téve a dolgokat: ha valaki Facebook-irigységben szenved, akkor a saját egészségének érdekében csökkentenie kell a Facebook-használatot.” - Mr. Tromhalt

Akár Facebook-irigységben szenvedünk, akár nem, mindenképp hasznos csökkentenünk a közösségi oldalakon töltött időt, és a személyes kapcsolatokra fektetni a hangsúlyt. Hiszen a kutatás azt is kimutatta, hogy a résztvevők közül azoknál volt megfigyelhető jelentős közérzetjavulás, akik a "sokat facebookozók" csoportjába tartoztak, míg a közepesen sokat és a keveset facebookozók számára nem volt akkora fejlődés a közérzetükben. Ez is bizonyítja, hogy minél kevesebbet töltünk a közösségi oldalon, annál kevésbé tud rossz hatással lenni ránk.

Forrás: http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/facebook-social-media-make-unhappy-jealous-people-particularly-sad-copenhagen-university-study-a7490816.html

http://online.liebertpub.com/doi/full/10.1089/cyber.2016.0259

Kép: http://techsheer.com/does-facebook-cause-depression/

Szólj hozzá

tudomány pszichológia irigység Facebook Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium Berényi Lilla