2016. dec 21.

Légzéssel győzd le az álmatlanságot

írta: Berényi Lilla
Légzéssel győzd le az álmatlanságot

insomnia-820x550.jpgVizsgaidőszakban gyakran szembesülünk azzal a problémával, hogy egész nap tanulunk, teljesen kimerülünk és mikor hajnali 4-re az ágyba kerülünk, egyszerűen nem sikerül elaludnunk. Ezt az álmatlanságot legtöbbször a stressz okozza. Sokszor úgy tűnik, hogy nem lehet legyőzni a stressz okozta álmatlanságot, pedig vannak módszerek, amelyek esetleg megkönnyíthetik a vizsgaidőszak álmatlanság nélkül is keserves napjait.

Hogyan befolyásolja a stressz az alvást?

A stressz a szervezetünk válaszreakciója a valóságos vagy képzeletbeli kellemetlen eseményekre. Habár a stressz minden emberre más hatással van, a felgyorsult légzés, a megfeszült izomzat, a magas vérnyomás és gyors szívverés minden stresszhelyzetben lévő emberen megfigyelhető. Sokaknak azért nehéz álomba merülnie, mert a stressz tünetei este felerősödnek.

Dr. Andrew Weil népszerű író a Harvardon diplomázott 1968-ban, és előszeretettel foglalkozik a stressz és aggódás elleni küzdelemben alkalmazható holisztikus légzési technikákkal. Dr. Weil ezt írja honlapján:

„ A légzésnek nagy hatása van a fiziológiai folyamatokra és a gondolkodásunkra, hangulatunkat beleértve. Egyszerűen azáltal, hogy a légzésedre koncentrálsz, anélkül, hogy bármit megváltoztatsz rajta, relaxálni kezdesz

Mivel a stressz hatása az is, hogy gyorsan és felületesen lélegzünk, ami kizárólag a mellkasi légzésből ered, a gyakran aggódó és stresszes embereknek a rossz légzés káros szokásuk. Sok stresszes ember pedig tudattalanul is magában tartja a légzését.

A 4-7-8 gyakorlat jelenthet megoldást

Dr. Weil támogatója a korábban alig ismert légzés technikának, a 4-7-8 gyakorlatnak. Amerikában ez a trükk nagyon felkapott lett az elmúlt években, több helyen írtak róla, hiszen iszonyatosan egyszerű, nagyon gyors és bárhol elvégezhető.

Íme, hogyan csináld:

  1. Helyezed a nyelved hegyét a szájpadlásodhoz közvetlenül a felső fogsorod felé. A gyakorlat hátralevő részében tartsd itt a nyelved.
  2. Lélegezz ki a szádon keresztül, susogó hangot kiadva, ahogy távozik a levegő.
  3. Csukd be a szád és lélegezz be lassan az orrodon keresztül és számolj magadban 4-ig.
  4. Tartsd vissza magadban a levegőt addig, míg elszámolsz magadban 7-ig.
  5. Engedj ki minden levegőt a szádon keresztül, míg 8-ig számolsz magadban. (Ugyanolyan susogó hangot kiadva, mint a kettes pontban.)

Ezzel vége az első körnek. Ismételd meg ugyanezt a sorozatot háromszor!

A négy számoláson keresztüli belégzéssel elegendő oxigén kerül a tüdőbe. A hét számolásig történő levegő benntartása több időt ad az oxigénnek, hogy felszívódjon a véráramlatba. A nyolc számoláson keresztüli kilélegzés pedig lelassítja szívritmust, és nagyobb mennyiségű szén-dioxid-távozását tesz lehetővé.

Ezzel a gyakorlattal nemcsak „álomba” tudjuk segíteni magunkat, hanem stresszes szituációkban alkalmazva csökkenthetjük a feszültséget is. Ezzel pedig kipihentebbek, és sikeresebb vizsgázók lehetünk.

Forrás:
http://motto.time.com/4238055/fall-asleep-under-one-minute/?xid=time_socialflow_facebook
Kép: http://health.spectator.co.uk/insomnia-is-hell-so-why-arent-there-any-good-treatments-for-it/

Szólj hozzá

vizsgaidőszak Berényi Lilla