2016. dec 05.

A Mikulás nyomában - ki az Igazi?

írta: Bárdos Orsolya
A Mikulás nyomában - ki az Igazi?

flickr.com/Kelly Sue DeConnickA filmekben, reklámokban, boltok polcán teljes képzavar él a Mikulással, Télapóval, rénszarvasokkal, sőt a karácsonnyal kapcsolatban is. Bár valóban létezett Szent Miklós püspök, képére és emlékére sok fölösleges, üzleti fogás rakódott. Nem véletlenül december 6-án ünnepeljük a Mikulást, Szent Miklós püspököt, a szegények, tengerészek és gyerekek védőszentjét. Ő az Igazi, eredeti Mikulás.

Bár sokan úgy gondolják, a Lappföldi Mikulás az Igazi, a magyar szokások szerint ünnepelt mikulás gyökereit nem Finnországban kell keresnünk. A keresztény hagyományokon nyugvó kultúránk egy jeles történelmi személyre, Szent Miklós püspökre emlékszik december 6-án.

Szent Miklós, a püspök

260 körül, a kis-ázsiai Patarában született. Családjával jómódban éltek, viszont Miklós gyermekkorától kezdve elfordult az evilági hívságoktól. Szülei halála után pappá szentelték, később Myra város püspöke lett (mai Törökország területe). Jóságáról, igazságosságáról és bőkezűségéről legendák születtek, melyek szentté avatásának alapjául szolgáltak. Feltehetően december 6-án hunyt el, így emléknapját ezen a napon üljük. Maradványait Myra templomában őrizték, ám híre messzire, Angliába, Portugáliába és Németalföldre is eljutott. 1071-ben a félsziget szeldzsuk megszállása miatt ereklyéit átmenekítették Olaszországba, melyeket Törökország a mai napig nem tudott visszaszerezni.

Szent Miklós, a megmentő

Szent Miklós püspök sokoldalúságára különböző szemszögökből emlékeznek. Van, aki segítőkészségét emelki ki a hajóval érkező zarándokok vitorláinak javítását emlegetve. Mások azt idézik fel, hogy az éhező várost látta el élelemmel, vagy hogy fényt deríett egy gyilkosságra - s az ima erejével visszafordította a bajt. Kiállt az ártatlanok mellett, igazságot szolgáltatott és nem utolsó sorban híveinek segített közelebb kerülni Istenhez.

Leghíresebb legendája viszont egy szegény családról szól: egy édesapa három lányával nagy szegénységben élt. Hogy segítsék a családi jövedelmet, a három lány prostituáltnak állt, saját testükkel keresték a mindennapi kenyeret. Szent Miklós püspök az eseten elborzadva titokban egy zsák pénzt dobott be a ház ablakán. A család sorsa jobbra fordult, az anyagi támogatásból az elsőszülött lány férjhez mehetett. 

Szent Miklós, a Mikulás

A mikulási ajándékozás gyökerei a középkorig vezetnek vissza. Az ajándékozás középpontjában kezdetektől fogva a gyerekek álltak. A 19. század végén Magyarországra is eljutott a szokás. A Szent Miklósból pedig hamarosan Mikulás lett, ami nem más, mint a Szent Miklós szláv változata.

Ha a Mikulásra gondolunk, valószínűleg a piros ruhás, nagy pocakos, fehér szakállas bácsira gondolunk. Szent Miklóst – az igazi Mikulást – viszont püspökként, csúcsos püspöki süvegben, pásztorbottal és hosszú ruhában ábrázolták. A rénszarvasokkal száguldó, csupa piros-fehér bácsi képe a Coca-Cola céghez fűződik. A Coca-Cola Mikulása 1931-től él, akkor jelent meg először egy reklámfilmben, majd terjedt el az egész világon. Róla itt tájékozódhatunk bővebben. 

Szent Miklós ma

Lehet, hogy a Mikulás csak egy gyerekeknek szóló mese, de Szent Miklós püspök biztosan létezett. Én minden esetre kiteszem a cipőmet, hátha kerül bele valami. Vagy ha ez nem is sikerülne, most elhatározom, hogy a mai nap – Szent Miklósra emlékezve – segíteni fogok egy bajbajutott emberen. 

Forrás: Tarján M. Tamás: 343. december 6. Szent Miklós püspök halála
http://www.ng.hu/Civilizacio/2005/12/Szent_Miklos_unnepe

Kép: flickr.com / Kelly Sue DeConnick

Szólj hozzá

tudomány vallás hagyomány Mikulás Szent Miklós Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium Bárdos Orsolya