2016. nov 11.

A globális felmelegedés veszélyezteti a szőlőket

írta: Vesztergombi Tamás
A globális felmelegedés veszélyezteti a szőlőket

10071360486_893ae8fe5e_k.jpg

Amikor a globális felmelegedés hatásaira gondolunk, víz alá kerülő városok és sivatagok képei ugranak be, pedig Magyarországon is jóval súlyosabb következmények várhatók, mint a téli szánkózás elmaradása. A kutatások szerint az elkövetkezendő évtizedekben gyökeres átalakulásnak lehetünk szemtanúi a szőlőtermelésben.

Az ágazat mai helyzete

Az éghajlat változásával a szőlőtermelés is alapvető problémákkal szembesül. 2016-ban a világ becsült bortermelése 26 milliárd liter lesz, ami az előző évhez képest 5 százalékos csökkenést jelent. Hozzá kell tenni, hogy a mérések kezdete óta az idei volt a legmelegebb nyár. A két adatból már sejthető, mennyire érzékenyen érinti az éghajlat melegedése a bortermelést.

Bizonyos területeken, amelyeken jelenleg is magasabb az átlaghőmérséklet, mint Chile, Argentína, vagy Dél-Afrika, a bortermelő vidékeken egyenesen drasztikus a terméskiesés: ezeken a területeken 20 százalék, vagy még magasabb az előző évhez képest a visszaesés. Mindehhez hozzá kell tenni, hogy a csökkenésnek nem kizárólagos oka a felmelegedés, hanem az időjárás kiszámíthatatlanabbá válása is belejátszik: ilyen volt idén a szokatlan erejű El Niño jelenség. Ahol ez nem jelentkezett, ott mérsékeltebb volt a változás: a szintén meleg éghajlatú Olaszországban például csak 2 százalékkal készül kevesebb bor.

Mi várható hosszabb távon?

A jelenlegi kutatások szerint a szőlőtermelésre való alkalmasságban jelentős, globális földrajzi eltolódás következik be. A kutatók 17 különböző klímaváltozási szcenárió alapján azt próbálták megbecsülni, hogy 2050-ben hol fog tartani az ágazat. A térképen a vörös színnel jelzett területeken hanyatlani fog a szőlőtermelés. Ide tartoznak olyan híres borrégiók, mint Franciaországban Bordeaux és a Rhône folyó völgye, Olaszországban Toszkána,

illetve sajnálatosan Magyarország egész területe is ilyen hatásnak lesz kitéve a kutatás szerint.

A zölddel jelzett régiók jelenleg is megfelelőek a szőlőnek, és a jövőben is azok lesznek, a kék szín pedig a művelésbe a jövőben bevonható területeket jelenti. Ez alapján az átalakulás nyertesei Új-Zéland, Északnyugat-Amerika és Észak-Európa lesznek.

f1_large.jpg

Egy ennyire jelentős változás komoly költségekkel és környezetvédelmi veszélyekkel jár. Az egyre szárazabb területeken szükség lesz a szőlő mesterséges öntözésére, vagy vízpermetezéssel a növény hűtésére, ezzel pedig az amúgy is szűkös vízkészleteket apasztják. A globális felmelegedés folyamatai így két oldalról is megjelennek.

Erre vizsgáljuk meg Chilében a Maipo-völgyet, az egyik legfontosabb bortermelő vidéket az országban. A mezőgazdaság vízigényét a gleccserjég olvadékából és a hóolvadás által táplált medencékből származó vízből nyerik. A csapadék mennyisége a völgyben 2050-re nagyjából 20 százalékkal lesz kevesebb, a gleccserek pedig visszább fognak húzódni. Ezzel egyidejűleg a folyamat másik oldala az emelkedő hőmérséklet, amely 3 és 4 Celsius-fok között lesz. Ez a két tényező nemcsak Chile szőlőtermelését, de egész ivővízkészletét veszélybe sodorja.

A többi területen is megvannak azonban a problémák. Az újonnan művelésbe vont földek közül a magasabban fekvő területek sokszor a jelenlegi természetvédelmi területeket, erdőket fogják megszüntetni. A probléma erősen helyfüggő: míg Ausztráliában inkább a délebbre, a már lakott parti területek felé lesznek alkalmasabbak a területek a szőlőtermesztésre, addig a Mediterráneumban leginkább felfelé tudnak terjeszkedni. Az USA-ban elhelyezkedő Sziklás-hegységben az észak felé húzódó szőlőtermelés veszélyezteti a grizzlymedve és a szürke farkas élőhelyeit, és akadályozza mozgásukat, ugyanis a vadjárta területeket a tulajdonosok leggyakrabban bekerítik a károk elkerülése érdekében. Hasonlóan Kínában, amely az egyik leggyorsabban növekvő szőlőtermelő régiót jelenti, a terjeszkedésre alkalmas hegyi tájak egybeesnek az óriáspanda élőhelyével.

A szőlőtermelésben komoly változások elé nézünk, és ehhez az átalakuláshoz hosszú távú és átfogó koncepciókra lesz szükség, hogy a fogyasztó is jóllakjon, és a grizzlymedve élőhelye is megmaradjon.

Források:
http://www.iflscience.com/environment/global-wine-production-collapsing-thanks-climate-change/
Climate change, wine, and conservation. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America vol. 110 no. 17, 2013

Képek:
Flickr.com / Roberto Verzo
http://www.pnas.org/content/110/17/6907/F1.large.jpg

 

 

Szólj hozzá

biológia bor globális felmelegedés szőlő Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium Vesztergombi Tamás