2016. okt 11.

Így működik az arcról mindent lemosó micellás víz

írta: Csepely Eszter
Így működik az arcról mindent lemosó micellás víz

micellas_intro.jpg

Nem mindegy, hogy sima arclemosó vagy micellás. Okkal drágább az utóbbi. A micellás víz ugyanis kíméletesen távolítja el az arcunkról mind a poláris, mind az apoláris anyagokat.

„Hasonló hasonlót old”

Sokunknak ismerős lehet ez a kis szókapcsolat az iskolából, de mit is takar ez pontosan, és hogyan kapcsolódik az arctisztításhoz? Az anyagok oldhatóságát polaritásuk szabja meg, mely a molekulák szerkezetéből adódik. A szerkezet alapján mondhatjuk egy anyagra, hogy poláris vagy apoláris. Poláris anyag például a víz, a cukor vagy a só, az apolárisok közé pedig például az olaj vagy a zsírok tartoznak.

Vegyünk egy egyszerű példát arra, hogy hogyan függ össze a polaritás és az oldhatóság. A só például jól oldódik vízben, de olajban nem – hiszen mindkettő poláris, és a poláris anyagok inkább poláris anyagban szeretnek oldódni, az apolárisak pedig apolárisban. (De ne feledjük, kis mértékben apoláris anyag is oldódhat polárisban.)

Bőrünk egy átlagos nap során számos felülettel érintkezik, így aztán különböző anyagok tapadnak rá. Egy arclemosónak képesnek kell lennie ezeket feloldani és eltávolítani. Ezek az anyagok főként apolárisak, így a poláris vízben nem oldódnak jól, ha meg is mossuk vízzel az arcunkat, inkább a fizikai dörzsölés az, ami eltávolítja az oda nem tartozó anyagok egy részét. Jól ismerjük az alkoholos arclemosók jellegzetes illatát is – ezek ugyan feloldják a felhalmozódott anyagokat, de közben ki is szárítják a bőrünket. Ezért találták ki a micellás vizet.

Kettő az egyben

A micellás víz alapvetően egy olyan vizes oldat, amelyben zsírsav-észter molekulák úszkálnak. Ezeknek az a különlegességük, hogy van poláris és apoláris részük is. Amíg a micellás vizünk a flakonban van, addig ezek a molekulák alapvetően úgy helyezkednek el, hogy poláris részükkel a vízben, apoláris részükkel pedig a levegőben vannak, csak kis mértékben oldódnak.

Arcbőrünkön azonban vannak apoláris anyagok is, vagyis ilyenkor egy-egy zsírsav-észter molekula apoláris részével az eltávolítandó anyaghoz kapcsolódik. Szépen lassan sok-sok molekula veszi körbe az eltávolítandó részecskét, mint egy gömböt. Az a zseniális, hogy ennek a gömbnek a felszíne poláris, így oldódik vízben, a belsejében viszont apoláris anyagok vannak. Ennek köszönhetően hihetetlenül hatékonyan tünteti el az összes fajta szennyeződést az arcról.

micelle_animation_combo_1.gifZsírsav-észter molekulák (kék) apoláris részükkel körbe vesznek egy másik apoláris molekulát.

Szabad a pálya                                                              

A micellás arctisztítók a közelmúltban jelentek meg nagyobb mennyiségben a boltok polcain. Az ötlet azonban kicsit régebbi, a Bioderma szabadalmát 1991-ben fogadták el, így 20 évre más nem jelenhetett meg a piacon ilyen készítménnyel.

Mára a Bioderma mellett a legtöbb kozmetikai cikkeket gyártó cég kifejlesztett valamilyen saját micellás vizet. Az egyes termékek különbözhetnek a zsírsav-észterekben, a víz mellett tartalmazhatnak más oldószert, segédanyagot, illatanyagot is. Az, hogy kinek melyik válik be, a saját bőrtípusától is függ. Az összehasonlítások elindultak, nekünk pedig el kell döntenünk, hogy mit veszünk le a polcról.

 

Forrás: Shah, O. Dinesh (szerk.) (1998): Micelles, microemulsions, and monolayers: science and technology. Marcel Dekker, New York 

Képek: flickr.com / Paolo Mannino és youtube.com / Vizionary Team

Szólj hozzá

tudomány kémia természettudomány Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium kolloidika micellák Csepely Eszter