2016. okt 10.

Teljesen átváltozni - a transzszexuális hang

írta: Bárdos Orsolya
Teljesen átváltozni - a transzszexuális hang

flickr.com/Ted Goldring.jpg

A transzszexuális személyek úgy gondolják, szívesebben tartoznának a biológiai nemükkel ellentétes nemhez. Vannak, akik tesznek is azért, hogy megjelenésükkel közeledjenek a kívánt nemhez. Sokszor azonban hiába vállalják a változással járó megpróbáltatásokat: ha megszólalnak, "lebukhatnak". Ráadásul a rossz hangképzés miatt a hangszalagok is tönkremehetnek. Ezért fontos a hangterápia.

A transzszexualizmus olyan állapot, melyben az egyén nemi identitása nem egyezik a biológiai nemével. Úgy gondolja, "rossz testbe" született, így mindent megtesz annak érdekben, hogy elérje a változást. Az érzés gyakran nagyon korán, akár már 5 éves kor körül jelentkezik, ám legtöbben hosszú évekig, sőt évtizedekig is titkolják. Transzszexualizmus két esetben fordulhat elő: transzszexuális nő (transznő) az a személy, aki genetikailag férfi, de nővé alakult át, transzszexuális férfi (transzférfi) pedig aki genetikailag nő, de férfivé alakult. A változás mindkét esetben végleges, életre szóló döntés.

A nemváltoztatás része a hang változása is

A tanszszexuális személyek miután felvállalták magukat, elindulnak a nemváltoztatás útján. Van, aki viselkedésében, öltözködésében, és okirataiban is új személy lesz, ám a biológiai beavatkozást nem vállalja. Mások hormonkezelések hatására másodlagos nemi jellegüket is megváltoztatják. A legelszántabbak pedig a nemiszervátalakító műtétig is elmennek. Sőt a transzszexuális személyek egy része még a hangjuk megváltoztatására irányuló terápiát is vállalja, ami koránt sem olyan egyszerű, mint gondolnánk.

A transzszexszuális személyek hangterápiája

Ahhoz, hogy az érintett személy új nemi szerepe szerint észrevétlenül be tudjon illeszkedni a társadalomba, szükség van a hang változására is. Ez egy hosszú, komplex folyamat, melyben a logopédusok, foniáterek, beszédtanárok együttes munkájára van szükség. A szakemberek célja, hogy összeállítsanak egy egyéni terápiás menetet, mely során a hang kóros elváltoztatása és műtéti beavatkozás nélkül változtatják meg a hangot.

A legfontosabb szerep a logopédusoknak jut, akik munkájának három alapköve van: a funkcionális diszfónia gyakorlatai, beszédtechnikai gyakorlatok és drámapedagógiai helyzetgyakorlatok. Vagyis tanítani kell külön a hangok képzését, külön a beszédet, sőt az új hanggal ellátott identitást hétköznapi szituációkban is jól be kell gyakorolni. Tudnia kell egy transzszexuális férfinak, hogy hogy beszél egy férfi bizonyos helyzetekben, és egy transzszexuális nőnek is, hogy hogy beszél egy nő.

Bár a módszerek hatékonyak, a hangterápia nem mindig sikeres. Nagyban függ a transznemű jelentkező adottságaitól, képességeitől és motivációjától. A terapeuta oldaláról pedig függ a szakmai felkészültségtől és legalább annyira a transzszexualizmussal kapcsolatos attitűdjétől. Nyitottnak és előítéletmentesnek kell lennie, hogy teljes személyiségével segítse a kívánt hang kialakítását, s így a társadalomba való beilleszkedést. Csak így lehet esély a sikeres hangváltoztatásra.

A transzszexuálisok nincsenek szerencsés helyzetben, ha Magyarországon születtek. Lehet találni szakembert, aki segíthet a nemnek megfelelő hang kialakításában, de túl kevesen vannak. Itthon logopédiai szempontból sajnos még az is kihívást jelent, hogy a közoktatásban résztvevő beszédhibás gyerekek megfelelő ellátásra kerüljenek.

Forrás: Vecsey K. (2010). Transzszexuális "hangterápia". Gyógypedagógiai Szemle, XXXVIII(3), pp. 193-203.

Kép: flickr.com / Ted Goldring

Szólj hozzá

tudomány társadalomtudomány logopédia beszédhang Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium Bárdos Orsolya