2017. feb 15.

Segíts másokon és élj tovább!

írta: Berényi Lilla
Segíts másokon és élj tovább!

visitation-righ-grandparents.jpg
Mikor lusták vagyunk és semmi kedvünk segíteni másoknak, sokszor okokat keresünk, amivel rávehetjük magunkat, hogy ez tulajdonképpen megéri nekünk. Egy új felmérés szerint viszont jót cselekedni nemcsak azért érdemes, mert másokon segítünk, hanem azért is, mert ezzel meghosszabbíthatjuk az éveink számát.

Az Evolution and Human Behaviour (Evolúció és Emberi Viselkedés) című folyóiratban publikált friss tanulmány azt igazolja, hogy azok az emberek, akik gondját viselték másoknak és törődtek szeretteikkel, hosszabb ideig éltek, mint azok, akik nem.

Kimutatták: a gondoskodó nagyszülők tovább éltek

A kutatás több mint 500, hetven és százhárom év közötti ember túlélési adatát vizsgálta meg. A vizsgált személyek között voltak nagyszülők (akik unokáiknak nem elsődleges gondviselőik voltak, de rendszeresen vigyáztak a csemetékre), valamint olyan idősek is, akiknek nem volt unokájuk, de gondoztak környezetükben élő embereket.

A kutatásban résztvevők életét majdnem 20 éven át követték. Azok a nagyszülők, akik foglalkoztak az unokáikkal és azok az idősebb felnőttek, akik segítették felnőtt gyermekeiket, sokkal nagyobb arányban éltek 10 évvel az első interjú után. Azoknak az embereknek, akik nem gondoztak senkit, a fele meghalt 5 évvel az első interjú után.

Azok az idősek, akik családon kívül segítették a körülöttük élőket, szintén meghosszabbították az életüket, hiszen körülbelül a felük még életben volt 7 évvel a kutatás kezdete után. Míg azok, akik nem gondoztak senkit, átlagosan 4 évvel élték túl a kutatást.

Vajon miért éltek tovább a gondoskodók?

Számos korábbi tanulmány vizsgálta a kapcsolatot a nagyszülők és a hosszú élet között. Néhány közülük kimutatta, hogy a gondoskodás fejlesztheti a nagyszülők kognitív funkcióit és csökkenti a depresszió valószínűségét. A fent említett kutatás viszont azt is igazolja, hogy a családon kívüli gondoskodás is jótékony hatással lehet az egészségre. Ez a kutatás azt nem bizonyítja, hogy egy ember élete hosszabb lesz, ha gondoskodik valakiről, de azt bizonyítja, hogy javítja az esélyeket a hosszabb életre. Szintén a tanulmány eredménye, hogy a pozitív érzelmek, amiket segítségnyújtás közben tapasztalunk meg, segítenek leküzdeni a negatívakat, mint például a stresszt.

Azonban a tanulmány azt is megjegyzi, hogy az állandó gondozás több stresszt tud okozni, és csökkentheti az idősebb emberek erőforrásait. Éppen ezért a tökéletes egyensúly megtalálása a segítségnyújtás és a pihenés között nagyon fontos. De a lényeg az, hogy mások segítése jót tesz az egészségünknek és a hosszú élet kulcsa is lehet, éppen ezért (is) ne legyünk lusták időt és energiát szentelni szeretteinkre.

 

Forrás: Alexandra Sifferlin: Be Nice, Because People Who Care for Others Live Longer // Time

Kép: http://www.frcenter.org/visitation-rights-of-grandparents

 

Szólj hozzá

család segítségnyújtás egészség szociológia pszichológia hosszú élet öregedés gondoskodás Berényi Lilla